Konfeti s čičeriko in slivami

Marec 27, 2010

Zadnje čase sem se vrgla v branje o zdravi prehrani, makrobiotiki in zdravem življenju. Odkrila sem veliko zanimivih stvari, dejstev in resnic. Bistvo: Človek naj se prehranjuje s svežo hrano, zraslo na njegovem območju (južno/tropsko sadje tukaj odpade).

Zakaj nisem zbolela že dve leti? Mogoče zato, ker si vsak dan skuham kosilo doma, iz pretežno domače zelenjave iz obdobja v katerem je aktualna. Hrana v menzah in restavracijah z malicami mi je totalno zanič.

Odločila sem se tudi, da se začnem odvajati od kupljenih (“umetnih”) sladkarij, čokolad, piškotov … Je res, da sem se to odločila že 100x, ampak tokrat sem podkovana z informacijami bolj zdravi prehrani, ki sladkorje potrebne za delovanje organizma itak že vsebuje. Da ne govorim, koliko denarja prišparam, 1 € na dan minimalno. Ja, pri meni gre zgleda res za odvisnost in abstinenčno krizo pričakujem čez teden dva.

Da preidem na to, zaradi česar sem zapisala ta prispevek. Danes sem za poizkušnjo naredila Konfete s čičeriko in suhimi slivami. Idejo sem dobila v kuharski knjigi, ki opisuje zdrave jedi z malo holesterola. Tista umetna sladila, ki jih svetuje v receptih, pa 100% ignoriram, ker za moje pojme je to še večji strup od sladkorja.

V glavnem za tele konfetke potrebujemo:
100g čičerike
30ml vročega mleka
15g domačega gostega breskovega soka s korenčkom (od naše none/babice)
ščepec mletega ingverja in cimeta
pol žličke začimb delikate (mešanica začimb v trgovini z zdravo prehrano)
20g suhih sliv/fig/drugega sadja narezanih na koščke
kokosova moka in sezamova semena za povaljat

Čičeriko namakamo čez noč, nato pa jo nasledni dan kuhamo pribl. 45 min.
Kuhano in odcejeno stresemo v posodo z mlekom, sokom, ingverjem in cimetom. Zmiksamo v pire, dodamo slive, še enkrat zmešamo. Iz trdega pireja oblikujemo kroglice in polovico jih povaljamo v kokosovi moki, polovico pa v sezamu. Kofete sušite v hladni pečici 24 ur.

Naj omenim, da ne vem kaj so začimbe delikate, zato jih nisem uporabila. Želim pa si, da bi vedela, saj sem en konfet, še neposušen, probala. Hm, sigurno drži stavek v knjigi “Primerni za potešitev želje po sladkarijah”. Po pravic povedano, si nekaj časa ne želim probat še drugega konfeta niti sladkarije. Ima okus po čičeriki. Bom vidla kako bo čez 24 ur, ko se posušijo. Mogoče bom v prihodnje morala okus izboljšat še s kakšno začimbo ali kančkom sladkorja/sladila.

P.S. Zgledajo pa lepo. Dragemu so se kar oči zasvetile, ko jih je zagledal na mizi. Pričakoval je okus sladkih kokosovih kroglic, ko pa je v ustih začutil okus čičerike, se je kar zakremžil in rekel, da je zanič.

Probajte, da vidite vsaj kaj lahko naredite. Mogoče vam bo všeč :)

Konfeti s čičeriko in suhimi slivami

  • Share/Bookmark

Trackback naslov | RSS Komentarjev

Komentiraj

Ime(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !